Boka Kotorska


Bokokotorski zaliv, jedan od 25 najljepših zaliva na svijetu, dio UNESCO kulturne baštine, bez sumnje je najimpresivniji kada se doživi sa mora. Zahvaljujući njegovom neobičnom izgledu, često ga nazivaju najjužniji fjord u Evropi, ali ustvari Bokokotorski zaliv je potopljeni kanjon. Zaliv se sastoji od 4 manja - Tivatski, Hercegnovski, Risanski i Kotorski zaliv. Najuži dio zaliva, moreuz Verige, dijeli ga na unutrašnji i spoljašnji dio. Bokokotorski zaliv odiše neobičnim mirom i tišinom. Vožnja brodom će vas provesti kroz neponovljivo slikovitu prirodu, burnu istoriju i očaravajuću arhitekturu.

Strme litice planisnkih masiva Lovćen i Orijen izdižu se iznad uske obale stražareći nad ljepotom zaliva, štiteći ga od hladnih vjetrova iz unutrašnjosti. Zimi kada su planine prekrivene snijegom, zuti cvijet mimoze cvjeta u zalivu i svojim mirisom poziva posjetioce na tradicinalni Festival mimoze u Hercegnovskom zalivu. Cijeli zaliv je jedna velika botanička bašta, stanište brojnih biljaka i cvijeća: mediteransko voće, masline, kestenje, agave, palme, oleandar, pa čak i banane.

Talasi mora šapuću priče o velikim vladarima, plemićkim porodicama, slavnim kapetanima i mornarima Bokokotorskog zaliva. Ovaj zaliv bio je odlično sklonište mnogih naroda još od antičkog perioda, koji su doprinijeli osnivanju gradova, gradili svoje palate, ljetnjikovce, crkve, luke i brodogradilišta.

Ilirsko i Rimsko carstvo osnovali su prvi mali grad Rhizon (Risan) i dekorisali svoje palate raznovrsnim mozaicima. Mletačka republika je četiri vijeka vladala unutrašmjim dijelom zaliva i branila ga od napada Otomanskog carstva. U 19. vijeku Austrougarska monarhija je uplovila svojim velikim vojnim brodovima, pretvorila zaliv u vojnu luku i sagradila vojno brodogradilište. Čak i u vrijeme bivše Jugoslavije Bokokotorski zaliv je bio važna vojna baza. Ako zaplovite najljepšim zalivom na Mediteranu, naš vodič će vam pokazati ostatke njegove burne istorije.

Maršruta

Dolazak u Tivat
Vožnja autobusom do Tivta u jutarnjim časovima. Nakon što se ukrcamo na brod, počinje ekskurzija kroz Boko-kotorski zaliv, biser Mediterana.

Vožnja brodom kroz Bokokotorski zaliv
Isplovljavamo iz Tivatskog zaliva, plovimo duž poluostrva Luštice do ulaza u zaliv, prolazeći pored srednjovjekovnih i modernih naselja, gdje ćemo napraviti prvu pauzu za plivanje. Imate priliku da se osvježite u prozirnom plavom moru ili da posjetite takozvanu Plavu špilju (opcionalno), koja se nalazi na razuđenoj obali poluostrva Luštice. Ime je dobila po neobičnoj kristalno-plavoj boji mora koja nastaje prelamanjem svjetlosnih zraka na površini vode u toku sunčanih dana. Nakon jednočasovne pauze, nastavljamo putovanje duž Rivijere Herceg Novog, najmlađeg grada u Bokokotorskom zalivu, grada tvrđava, skalina i cvijeća.

Ručak na brodu u Bokokotorskom zalivu
Ručak se servira na brodu oko podne. Za one koji vole mediteransku kuhinju predlažemo riblji meni. Ako biste radije probali nešto tradicionalno, predlažemo vam Njeguški stek. Stara latinska izreka kaze: "In vino veritas, in aqua sanitas", to jest, "U vinu je istina, u vodi zdravlje" – biće služeni tokom ručka.

Posjeta: Gospa od Škrpjela
Kada prođemo kroz najuži dio Bokokotorskog zaliva, moreuz Verige, dočekaće nas barokni grad Perast i njegova dva ostrva. Posjetićemo vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela. Ostrvo i istoimena crkva su veliko djelo Peraštana. Crkva i njena riznica će vas očarati nevjerovatnom pričom o nastanku kao i dragocjenim predmetima, prilog bogatih mornara i plemićkih porodica.

Posjeta: Perast ili Prčanj
Ploveći dalje duboko u Kotorski zaliv, napravićemo još jednu pauzu. Nakon što pristanemo ispred baroknog grada Perasta ili srednjovjekovnog grada Prčnja, možete prošetati među plemićke palate i crkve ili jednostavno uživati u kafi na obali Kotorskog zaliva.

Posjeta: Kotorski zaliv
Poslednji ali i najatraktivniji dio Bokokotorskog zaliva je Kotorski zaliv i Stari grad Kotor, srednjovjekovni grad opasan impozantnim zidinama, koji je zbog brojnih kulturno istorijskih spomenika stavljen pod zaštitu UNESCO-a.

Odlazak:
Iskrcavamo se u luci Kotor, gdje nas čeka autobus i vozi do vašeg hotela.


Pošaljite poruku