Izlet Zabljak Durmitor


Durmitor je planina i nacionalni park smješten na sjeverozapadu Crne Gore. Smatra se da ime Durmitor potječe od keltskih riječi koje znače “planina puna vode.” Predjeli Durmitora, po ljepoti i neokrnjenosti rijetko i autentično djelo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Obuhvaća osnovni masiv Durmitora s kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39 000 ha. Nacionalni park Durmitor uvršten je u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine, odlukom Međunarodnog odbora za Svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu 1980. godine, dok je rijeka Tara i njena kanjonska dolina (koji je najveći u Europi, te poslije Grand Canyona u SAD-u, drugi u svijetu), UNESCO-vim programom Čovjek i biosfera 1977. godine uvrštena u svjetske ekološke rezervate biosfere (površine 32.000 ha). Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1 500 m.

Najveće i najatraktivnije je Crno jezero. Udaljeno je 2 km od planinskog gradića Žabljaka, zimskog turističkog centra Crne Gore.

Žabljak – Prvotni slavenski naziv ovoga mjesta bio je Varezina voda, vjerovatno zbog jakog izvora pitke vode, oko koga se i formiralo naselje. Kasnije, dobija naziv Hanovi ili izvorno Anovi, gdje su odmarali trgovački karavani. Prema predanju, ime Žabljak potječe od žaba koje žive na lokalitetu Otoke i koje svake godine svojim kreketanjem najavljuju dolazak proljeća. Žabljak dobija služben naziv 1870. godine, kada je kraj faktički postao dijelom Kneževine Crne Gore i kada je u istom danu započeta izgradnja crkve Sv.Preobraženija, škole i kapetanijskog doma. Grad Žabljak nalazi se na sjeverozapadu Crne Gore, u središtu Durmitora. Grad je sa svojih 1456 metara nadmorske visine najvisočije urbano naselje u jugoistočnoj Europi. Smješten je u podnožju Durmitora i okružen je sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi.

Plan:

  • 08:00h Polazak iz Budve
  • 11:00h Dolazak na Žabljak Doručak
  • 12:00h Obilazak Nacionalnog parka
  • 14:00h Ručak
  • 15:00h Povratak za Budvu
  • 18:00 Dolazak u Budvu

Pošaljite poruku