Jug Crne Gore


Ukoliko želite da upoznate najjužniji dio obale Crne Gore, ovaj izlet je idealna prilika. Gradovi Bar i Ulcinj su dugo vremena bili pod turskom okupacijom, sve dok ih kralj Nikola nije oslobodio 1878. godine. U ovom djelu Crne Gore izmiješale su se različite kulture, religije, tradicije i običaji. Ovdje se Orijent susreo sa Hrišćanstvom.

Vozimo se duž obale u pravcu jugoistoka. Naša prva destinacija je grad Bar, glavna luka Crne Gore. Posjetićemo Stari Bar, grad duhova, kao i jednu od najstarijih maslina na svijetu. Put nas dalje vodi izmedju obale i planina Rumije do grada Ulcinja i njegovih prelijepih plaža. Prije nego napravimo pauzu za ručak, provozaćemo se brodom oko riječnog ostrva Ada Bojana, a zatim pristati u blizini ribljeg restorana, gje nas očekuju razni riblji specijaliteti. Nakon ručka ćemo se osvježiti na ulcinjskoj Velikoj plaži.

Maršruta

Posjeta: Stari grad Bar
Posle kratke vožnje od vašeg hotela, napravićmo foto pauzu iznad jedinstvenog poluostrva Sveti Stefan, a zatim nastavljamo vožnju u pravcu jugoistoka. Proći ćemo pored malog grada Petrovca i njegovih plaža. Za oko 45 minuta stižemo u grad Bar.

Stari Bar je grad koji je nekada imao 3.500 stanovnika, danas se naziva gradom duhova. Imaćete priliku da obiđete ovo bogato arheološko nalazište, na čijoj obnovi se već godinama radi. Potrebno je samo malo mašte da oživite ovaj grad. Možete vidjeti ostatke mletačkih palata, turkog kupatila i sat-kule, kao i akvadukt, zatim ostatke pravoslavnih i katoličkih crkava. Kada se poponemo na Citadelu, iza Starog grada ćemo moći da vidimo dolinu obraslu maslinama i padine Rumije. Kada se spustimo niže ka centralnom dijelu grada, naići ćemo na plato sa kojeg se pruža pogled na novi dio Bara i luku. Prije nego napustimo Stari Bar, proći ćemo pored stare turske sat-kule. Ovdje je vrijeme stalo, ali eksperti rade na tome da Stari Bar probude iz dubokog sna.


Posjeta: Stara maslina
Neizostavni dio Crne Gore, a posebno juga, su čuvene masline. Nekada se na ovim prostorima ni jedan mornar nije mogao oženiti ukoliko ne posadi određeni broj stabala masline. Zahvaljujući ovom običaju crnogorsko primorje danas broji oko 500 000 stabala maslina.

U blizini Starog Bara nalazi se mjesto na kome raste jedna od tri najstarije masline na svijetu, stara preko 2.000 godina. Ova stara maslina i dalje daje plodove.

Posjeta: Stari grad Ulcinj
Nakon posjete Stare masline putujemo dalje ka Ulcinju, najjužnijem gradu na obali Crne Gore. Stari grad Ulcinj je smješten na stijeni, koja jednim dijelom visi nad morem. U Stari grad Ulcinj, opasan kiklopskim zidinama, može se ući sa sjeverositočne strane ili s mora. Tokom šetnje uskim ulicama osjetićete uticaje Orijenta. Kuće mještana, koji su uglavnom Muslimani, jošuvijek su opasane visokim zidinama, koje ih štite od pogleda prolaznika. Pažnju će vam privući i takozvani Trg robova, mjesto gdje su gusari dovodili i prodavali robove. U blizini trga nalazi se i gradski muzej, smješten u crkvi-džamiji, jednoj pravoslavnoj crkvi koja je za vrijeme turske vladavine bila prezidana u džamiju.

Nakon posjete Starog grada možete napraviti pauzu za kafu na Maloj plaži.

Posjeta: Ada Bojana
Nakon kratke vožnje autobusom od Ulcinja do Ade Bojane, jedinstenog riječnog ostrva na granici sa Albanijom, presjedamo u manji brod. Brodom se vozimo oko ovog trougaonog ostrva, koje se nalazi na ušću rijeke Bojane u Jadransko more. Jednim dijelom se vozimo rijekom, odakle možemo vidjeti albansku teritoriju, a jednim dijelom morem duž nudističke plaže, sve do ribljeg restorana.

Ručak na rijeci Bojani
Tokom naše vožnje brodom šef kuhinje će se potruditi da nam pripremi ukusne riblje specijalitete. Za dezert će biti servirana jedna od turskih poslastica, koja će vam upotpuniti sliku Orijenta u ovom dijelu Crne Gore.

Posjeta: Ulcinjska Velika plaža
Nakon ručka imaćete priliku da se odmorite na Velikoj plaži, najdužoj pješčanoj plaži na crnogorskoj obali. Ukoliko ste raspoloženi za kupanje, ne zaboravite kupaći kostime.

Nakon osvježavajuće pauze na Velikoj plaži vozimo se istim putem nazad ka vašem hotelu.


Pošaljite poruku