Kanjoni


Kanjoni

Doživite cijelu Crnu Goru u samo jednom danu! Ova turneja nudi mogućnost da upoznate Crnu Goru i četiri različita zemljopisna područja, od plavog mora do visokih crnih planina. Turneja ide duž obale prema jugoistoku do središnjeg dijela zemlje, iznad jezera Skadar. Dalje kroz dolinu Zeta do glavnog grada Podgorice Kružna cesta vodi nas kroz zapanjujuće kanjone Moraca. Naša sljedeća stanica je duboko u kanjonu, u samostanu Morače (13. stoljeće) koja ima mnoge neprocjenjive i poznate freske. Vrhunac izleta je pogled s mosta Đurđevica Tara, jednog od najljepših mostova Europe.

Od Budve:
Rano ujutro odlazimo iz vašeg hotela, vozimo duž Budvanske rivijere i njegove skrovite plaže. Zaustavit ćemo se iznad Sveti Stefan da snimimo fotografije ovog jedinstvenog malog otočića i hotelskog naselja, bivšeg ribarskog mjesta. Naselje je opisano kao "70-ih Jadransko igralište bogatih i slavnih na brežuljkastom poluotoku koji je jedva povezan s kopnom".

... kroz središnji dio ....


Dalje uz obalu do središnjeg dijela Crne Gore, planine Zeta i Skadarskog jezera - najvećeg jezera na Balkanskom poluotoku. Prešli smo most iznad jezera, okruženi bujnom vegetacijom, ljiljanima i trsticima, malim ribarskim selima. Put se nastavlja kroz ravnicu Zete, plodnu nizinu u Crnoj Gori, koja se proteže od jezera Skadar na jugu do Podgorice na sjeveru. Idealan je za uzgoj mediteranskog voća i povrća. Poljoprivreda je glavni izvor prihoda u ovom dijelu Crne Gore.

Podgorica - glavni grad Crne Gore:
Podgorica, glavni grad Crne Gore, sjedi u širokoj dolini na ušću dviju rijeka, Morače i Ribnice. Ovaj je grad stalno mijenjao i raste. Grci, Iliri, Rimljani, Goti, Huni, Slavenci, Bizantini i Turci - svi su se borili za dobrobit ove regije i ostavili tragove svuda. U II. Svjetskom ratu Podgorica je bombardirano više od 70 puta i potpuno uništeno. U zahvalnosti za obnovu grada zvao se Titograd (Titov grad), nakon što je bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Danas je Podgorica moderni grad, administrativno, političko, gospodarsko i obrazovno središte Crne Gore.
Jednostavno ćemo se udaljiti u Podgoricu i nastaviti dalje do kanjona Moraca. Nakon kočenja kave, nekoliko kilometara nakon što izađemo iz glavnog grada, rijeka Moraca će nam pokazati put kroz svoj prekrasan kanjon u samostan Moraca.

 

Posjetite: samostan Moraca
Samostan Moraca izgrađen je u 13. stoljeću na desnoj obali rijeke Morace. Ovo je velik primjer srpsko-ortodoksnog svetišta, dotacija srpske dinastije Nemanjic. Samostan se sastoji od dvije crkve - skupštine crkve posvećene Marijinoj Gospi, a manja posvećena sv. Nikoli, kao i smještaj. Unutar ovog samostanskog kompleksa može se osjetiti mir i skroman život svećenika.

... do visokih crnih planina ...:
Crna Gora svojim netaknutom prirodom sigurno zaslužuje atribut "divlja ljepota". Najduža rijeka Tara i njezin zapanjujući kanjon srce su Crne Gore. Rainfores i rezerve crnih borova su pluća, brojna glacijalna jezera su oči stjenovitih planina.

Posjetite: Nacionalni park Durmitor:
Prolazeći po mjestima Kolasin i Mojkovac, putujemo duboko kroz kanjon rijeke Tare prema masivu Durmitor. Slijedimo rijeku i divimo se najdubljem kanjonu u Europi, drugi najdublji u svijetu.
Zbog svoje raznolike flore i faune, endemskih vrsta, visokih vrhova, jezera i izvora, Durmitor uz kanjon Tare proglašen je nacionalnim parkom. Od 1980. godine nacionalni park Durmitor smješten je pod zaštitom UNESCO-a i prihvaćen kao mjesto svjetske baštine.

Eko-piknik u Nacionalnom parku Durmitor:
Na cca. U 13 sati poslijepodne imamo eko piknik u šumi, blizu tirkizne vode rijeke Tare, s crnogorskim nacionalnim specijalitetima: pršut, slanina, sir, kobasice, domaći kukuruzni kruh, jogurt, sok i vino.

Most Djurdjevica Tara:
Vrhunac izleta je pogled s mosta Đurđevica Tara. Možete se prošetati ili osvježiti u obližnjoj kafiću koja vam pruža prekrasan pogled na jedan od najljepših mostova Europe.

... i natrag u zalazak sunca na crnogorskoj obali !:
Da bismo vam pokazali više prirodnih ljepota Crne Gore, odabrali smo drugi put natrag do šuma i livada Nacionalnog parka Durmitor, do gradića Nikšića, dalje u zalazak sunca na crnogorskoj obali.


Pošaljite poruku