Skadarsko Jezero


Na ovom izletu, najveći rezervoar slatke vode na Balkanu, Skadarsko jezero, poželjet ce Vam dobrodošlicu u Crnoj Gori. Ukoliko boravite u Ulcinju, Baru, Petrovcu, Tivtu, Budvi ili Kotoru skoro svakog dana u sedmici možete ići na ovaj izlet.

Skadarsko jezero se nalazi na teritoriji dvije države, Crne Gore i Albanije, i čini veoma važan istorijski i prirodni centar za Crnu Goru. Od 1983. godine jezero je Nacionalni park, a 1995. godine je upisano na Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja (RAMSAR). Skadarsko jezero se prostire na površini od 400 km² i nudi mongobrojne aktivnosti ljubiteljima prirode: posmatranje ptica (utvrđeno je da je Skadarsko jezero stanište 270 vrsta ptica), vinogradi, vožnja brodom, gastronomija, i još mnogo toga.

Jezero je veoma poznato po raznovrsnoj flori i fauni, karakteristicno po raznovrsnosti prirodnih habitata i lanaca ishrane na jednom mjestu. U neposrednoj blizini jezera nalazi se plantaža vinove loze od koje se proizvodi čuveno crno vino Vranac, proizvod na koji su Crnogorci veoma ponosni!

Ukoliko volite prirodu I predivne pejzaže, izlet Skadarsko jezero je odličan način da upoznate divlju stranu Crne Gore, tokom boravka u očaravajućoj zemlji.

Istorija Skadarskog jezera će vas takođe očarati. Turci su ga osvojili u 13. vijeku i vladali njime narednih 5 vjekova. Krajem 19. vijeka grad Zeta na Skadarsko jezeru je bio pripojen Albaniji. U 20.vijeku jezero je vraćeno srnogorskom vladaru. Više o istorijskim događajima ćete čuti na samom izletu, uživajući u miru jezera i njegovih brojnih ostrva, koja su navela Srednjovjekovne feudalce da na njima podignu utvrđenja i manastire, čija arhitektura i danas predstavlja pravu rijetkost.

Maršruta


10:00h Dolazak u Nacionalni park Skadarsko jezero
Kratka pauza za kafu u malom ribarskom selu Virpazar sa šarmantnim kamenim kućicama.

10:30h Vožnja brodom na Skadarskom jezeru
U malom ribarskom naselju Virpazar započinjemo panoramsku vožnju brodom koja nam otkriva mnogobrojne atrakcije jezera, prelijepe ptice, procvjtale cvjetove lotosa, skrivene plaže.

13:00h Ručak u restoranu na usamljenoj plaži Pješacac u Nacionalnom parku Skadarsko jezero
Ručak u restoranu na skrivenoj plaži Pješačac sa specijalitetima od jezerske ribe, uz domaće vino “Vranac”, u neponovljivom ambijentu.

14:30h Pauza za kupanje u Skadarskom jezeru
Ili neke druge aktivnosti

 


Pošaljite poruku